divendres, 22 de febrer del 2008

llibertat de formes per a les làmpares

Janne Kytanen és un dissenyador de làmpares que s'ha fet famós per fer servir una tècnica que fins ara només s'utilitzava per a fer protipatge ràpid. Això li permet desprendre's de formes clàssiques i tenir llibertat gairebé absoluta per al disseny.
Per fer-nos una idea ràpida, fa servir com una impressora en tres dimensions. Ell crea un arxiu 3d al seu ordinador amb la forma de la peça que vol crear i l'envia a la seva màquina de crear làmpares.
I quina és la novetat? Ja existeix aquesta eina desde fa anys! Doncs és la primera vegada que ho veig pensant en la comercialització directa de la peça. Degut a l'alt preu de les peces creades d'aquesta manera, es limitava la funcionalitat en la creació de prototipus de peces en desenvolupament a nivell comercial.
I quin és l'aplicació en un futur proper? Doncs quan la fabricació de peces amb aquesta tècnica sigui prou extensa i barata, serà la creació de tot tipus de peces, no només làmpares!
Per fer-nos una idea, el cost de la fabricació d'una làmpara d'aquestes (amb el 3D ja fet) avui en dia deu estar sobre uns 500-700 eurus.