divendres, 23 de gener del 2015

Bagant de tardor (2014) - Els homes grisos

- Al Pitu l’han visitat els senyors grisos! – Em va dir el Manel, exaltat
- No, al Pitu no, impossible. Vols dir? – vaig respondre jo incrèdul-  L’he d’anar a veure doncs! Potser encara es pot salvar.
El Pitu no era pas el millor barber del poble, però tothom anava a la seva barberia perquè li tallés els cabells. De vegades havia fet cua de més d’una hora, però allà dins el temps passava volant. Hi havia revistes de viatges, de fotografia i de natura. El Pitu controlava tothom que entrava i si veia que t’avorries corria a donar-te conversa o t’animava a que t’introduïssis a la que tenia amb el client a qui li tallava els cabells. Dic que no era el millor perquè sempre quan arribava a casa i em mirava al mirall trobava algun detall que no m’agradava. O bé una patilla més llarga que l’altra, o bé uns quants pels més llargs del que tocava just al darrere de l’orella, on és més difícil d’ajustar la mida, però sempre hi tornava. Les converses eren animades i enriquidores també. Havia viatjat molt, i acompanyava el click-click de les tisores amb anècdotes, que moltes vegades repetia, de les seves aventures passades o bé t’explicava els plans de les properes vacances. Tenia dos fills, tot i que era solter, i les seves guerres amb dos adolescents també donaven per moltes rialles.
M’ho passava tan bé  quan el visitava que vaig dubtar de la paraula del Manel. Aquella mateixa tarda vaig passar-me doncs per la barberia. No hi havia ningú esperant, així que em va fer seure tan aviat com vaig entrar per la porta.
- Ep tu! Quant de temps sense veure’t! Endavant- Em va rebre amb un somriure
- Hola Pitu, és que he estat un temps fora- vaig mentir. La veritat és que feia dos mesos vaig anar a un casament i vaig tallar-me els cabells a la competència per por a emportar-me una trasquilada. -  Com estan els fills?
I el Pitu va iniciar un monòleg que va durar poc més de vint minuts gairebé sense parar. El seu fill gran tenia una xicota andalusa que havia conegut a la Universitat, i havia passat l’agost  amb ella al sud d’Espanya. El Pitu havia aprofitat i va passar uns dies per conèixer la família política. El viatge en cotxe i l’estat de les autovies espanyoles i els seus peatges van ser l’excusa per repassar tota l’actualitat política del moment. Em vaig assabentar de què opinen els socialistes, què diu la del pp, què proposen els d’esquerra i les pors del president. Crec que ha estat l’única vegada que he anat a cal Pitu i m’he avorrit com una ostra. Mentre pagava, escoltava què em deia de fons, i em vaig adonar que havia canviat dues de les fotos seves de viatges que tenia penjades a la paret per una bandera i un mocador amb unes sigles d’un partit polític. Vaig agafar aire i el vaig interrompre: 
-Saps Pitu? En Manel tenia raó. T’han vingut a veure els homes grisos
-Què t’empatolles tu ara?
- No res, es una broma que diem amb el Manel, res important. T’enfadaràs si te l’explico
- Au va...- em va insistir el Pitu
No hi havia ningú a la barberia, així que em vaig llançar:
- Doncs amb en Manel fem la broma que existeixen uns homes, que els diem homes grisos, que son alts, guapos i malvats. Diuen que volen el teu bé, però en realitat s’alimenten de les teves idees i de les teves il·lusions. Tenen controlades la tele, la ràdio i la premsa, i omplen amb les seves cares i la seves veus els telenotícies, els debats i les portades dels diaris. Et fan creure que el que t’expliquen és l’únic important i que els teus interessos son superflus i de poca rellevància. Però saps què? El que diuen és mentida. No s’interessen per tu, tot el que fan ho fan per ells mateixos. Cada vegada són més, i per tant necessiten més i més seguidors, volen que la gent només parli d’ells i que s’oblidin del que realment els agrada.
El Pitu va canviar la cara i em va mirar estranyat, com si estigués tarat o com si li hagués fet mal, no ho sé. Es va quedar en silenci i sortosament en aquell moment va entrar un client.
- Ep tu! Quant de temps sense veure’t! Endavant – Va dir el Pitu. Ara però sense el seu somriure.