dijous, 23 d’octubre del 2008

Novetats en energia solar

El món de l'energia solar fotovoltaica sembla que es mou cap a la concentració de la llum.
La major part del cost de la instal·lació és degut a la cèl·lula fotovoltaica, i evidentment, com més gran més cara.
Si es concentra la llum d'una superficie gran en una de més petita, es pot utilitzar una cèl·lula menor per aconseguir la mateixa energia. I, conseqüentment, a un preu menor.
Aquest és el pas que estan iniciant a empreses productores de panells solars, com per exemple: Cool earth solar que concentren la llum en "balons" enormes, dividint per 10 el preu de la intal·lació. Aquest sistema aguanta molt millor les condicions adverses de vent.
Morgan Solar guia la llum cap als extrems de la placa i només allà es coloquen les cèl·lules solars
Tot apunta a un futur més barat de les plaques solars i per tant de ...l'electricitat?

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Publica el teu propi llibre

El dia que vulgui fer un recull de les entrades al bloc i publicar-les en format llibre ho tindré fàcil.
És qüestió d'entrar a pàgines com:
http://www.bubok.es/ ó http://www.lulu.com/es/
i seguir les intruccions que et donen en pantalla. Carregues el teu arxiu en pdf i tries el teu format de llibre, el tipus de paper, de lletra, la portada, etc. i el número d'exemplars per a la primera edició, pagues i ... llestos! També pots demanar el ISBN (aquest numeret de deu xifres que hi ha al darrere de tot llibre que l'identifica i el diferencia de la resta).
Els llibres surten a un preu a partir d'uns 7 ó 8 euros per exemplar.
I et donen un 80% dels beneficis del llibre, si es que algú te'l vol comprar!
No serà un premi planeta, però almenys cubriré una de les tres coses que s'ha de fer a la vida...

diumenge, 12 d’octubre del 2008

Cradle to cradle (II)

Llibre llegit... i missatge rebut!
Els autors proposen una transformació de la industria gràcies al disseny ecologicament inteligent. Industria i medi ambient son vistos com adversaris quan poden ser perfectament complementaris, combinant-se per a millorar el benefici de l'empresa i del planeta.
També distingeixen entre dos conceptes,
- la ecoeficiencia, consistent en l'intent de generar el mínim residu d'un procés, o l'us de la mínima energia possible,
- i la ecoefectivitat, que diu que els residus generats en sí, no són el problema, si es que deprés es poden aprofitar per a d'altres processos. D'aqui el hi ve el concepte de "residu=menjar". Totes les entrades i les sortides de materials han de ser nutrients tècnics o biològics.
També distingeixen entre els materials que reciclats tenen un valor igual o superior a l'anterior, (suprareciclat) i els que donen lloc a pèrdua de valor (infrareciclats). Per exemple el reciclat del paper es un clar exemple de infrareciclatge, ja que el paper perd propietats a mesura que es recicla, i cada vegada s'ha d'utilitzar més clor i productes químics per a reutilitzar-lo, en canvi l'ús de fibres de PET per a la fabricació de roba és un exemple de suprareciclatge.
Els autors es van inspirar en la natura quan van desenvolupar les seves idees. Posen l'exemple d'un cirerer (o qualsevol arbre). El cirerer agafa nutrients de la terra i del medi i els utilitza en benefici propi. Crea fulles i flors que a la tardor cauen. Això no sembla gaire eficient! Però està alimentant la fauna de la zona. El residu del cirerer és utilitzat com aliment per un munt d'insectes. A la natura no es troben residus que no s'utilitzin per alguna altra espècie.
A partir d'aquestes idees proposen una nova revolució industrial, (tenen aquesta mena de ingeniuitat que m'encanta i que els farà tenir èxit) en la qual els beneficis empresarials aniran lligats als beneficis mediambientals.