dissabte, 30 d’agost del 2008

"el ecologista escéptico"

Després d'un temps d'inactivitat al blog, comento un llibre que fa ja un temps que vaig acabar i que em va marcar força. Es tracta de "El ecologista escéptico" de Bjorn Lomborg.
És un llibre molt extens i documentat que intenta explicar que el món no està tant malament com alguns ens volen fer creure, al contrari, fins i tot, diu que la humanitat està en el millor moment de la seva història.
L'autor carrega contra les accions d'algunes persones (p.e. Al Gore) i de diferents organitzacions no governamentals que intenten convence'ns que el món és decadent i que està cada dia pitjor, que els recursos energètics i l'aigua s'acaben, que la contaminació ens matarà, que ens quedarem sense boscos o que les enfermetats ara són més letals.
Segons el llibre, la realitat és que cada vegada hi ha menys gent que té gana, la salud i l'esperança de vida milloren i els nivells de pobresa i analfabetisme disminueixen, que la humanitat no patirà per falta d'energia i que el canvi climàtic és un repte que la humanitat podrà manejar. El món està ara menys contaminat al món occidental, i depèn del desenvolupament dels països més pobres el que aquests deixin de contaminar també.
També raona el perquè només escoltem notícies dolentes i no les positives, el que porta a la gent a tenir una idea distorsionada del que realment succeeix.
Escric aqui alguns raonaments expressats al llibre:
- El càncer està relacionat amb el consum diari de fruites i verdures. Si la gent consumís de mitjana 400 g/dia en comptes de 250 g/dia (de mitjana), el casos de càncer es reduirien en un 23%. Desde llavors que menjo més fruita i verdura! No hi ha res millor que saber com d'important és!
- Sobre els pesticides:
S'estima que el numero de persones mortes provocades per la ingesta de pesticides és de vint morts/any als EEUU.
Hi ha moltes plantes que tenen també elles mateixes pesticides naturals incorporats a les pròpies fulles com a defensa contra els insectes o fongs. La ingesta de pesticides naturals (l'efecte sobre les persones és el mateix que els sintètics) pel fet de menjar enciam, pendre cafè, o posar alfàbrega a la pasta és moltíssimes vegades superior que als afegits a les plantes.
Si es prohibís l'ús de pesticides als conreus, la productivitat agrícola baixaria, i obtindriem ménys verdures, o s'hauria de conrear més per produir el mateix. En qualsevol cas els preus de fruites i verdures pujarien, la gent deixaria de comprar-ne, ja que si els preus son cars la gent s'estima més menjar carns o greixos que són més favobles energèticament, amb lo que els casos de càncer pujarien ràpidament degut a la no ingesta de fruites i verdures.
- La contaminació provocada per un pais depèn de quan ric sigui. Segueix (més o menys) una corba de Laffer. És a dir, si és molt pobre no contamina per que no te indústria per a poder contaminar; si el país és en via de desenvolupament, contamina més, ja que la prioritat és el creixement i no la contaminació (seria el cas dels paísos asiàtics); i un cop el país té prous ingresos es pot permetre de netejar allò que contamina (cas dels paísos europeus). La via per evitar la contaminació radica en el creixament dels paisos en vies de desenvolupament.
- Abans de la revolució industrial Europa estava plena de boscos. Per exemple Anglaterra es va desforestar durant el segle XVIII i XIX i gràcies a això es van desenvolupar enormement. Privar a països en via de desenvolupament (com Brasil) dels seus recursos forestals (evitant p.e. que utilitzi els boscos de l'amazones) sense cap recompensa és injust.
- la pluja àcida no mata boscos, al contrari.
- els casos de càncer han augmentat perque l'esperança de vida ha pujat, i és una enfermetat més present en edats avançades.
- Si volem evitar la primera causa de mort a occident només hem de fer una mica d'exercici al dia.
- Organitzacions com Greenpeace sobreviuen gràcies als fons que reben de milers de persones preocupades pel medi ambient. Aquestes persones creuen que el món està molt malament i per això donen diners. Si aquestes persones sapiguéssin que el món està millorant o que està bé deixarien de donar diners a Greenpeace, i aquesta deixaria d'existir. Així Greenpeace no para de bombardejar-nos dient-nos que el món està extremadament contaminat, i és que si la gent no s'ho creu, Greenpeace no existiria.
- etc, etc, etc no pararia...
És un llibre molt pragmàtic i que intenta centrar-se en el tema que realment és important, i intenta deixar de banda allò que gent interessada ens vol fer creure que ho és. Llibre molt recomanable.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritat és que no estic d'acord en gairebé res!
A part de lo de menjar més verdures i fruita, la resta em sembla pura demagògia. Clar que hi ha més càncers deguts a l'augment de l'esperança de vida, però està demostrat que hi ha zones geogràfiques on els nivells d'un determinat tipus de càncer estan per sobre del que seria raonable, degut a estar a prop d'un determinat tipus d'indústria,prop de les autopistes, etc.
L'Amazonas s'està deforestant a raó d'uns 15.000 Km2 anuals, i això no s'ho inventa Greenpeace.
L'us de pesticides químics no té un efecte només sobre la salut humana. L'efecte mediambiental és segurament més greu. I tampoc s'ho inventa Greenpeace que cada cop les plagues són més resistents a tot...
Tampoc s'inventen la quantitat d'espècies que s'estan extingint.
etc, etc....
Dir que tot això s'ho inventa Greenpeace perquè necessita fer socis...
I justificar certes animalades perquè els europeus ho van fer en el seu dia...
Apa, ja no em deixaràs que escrigui més!

Anònim ha dit...

ufff... vas forta!
El que si va aconseguir la publicació del llibre és alterar força a la gent que no pensava com ell!
Ningú nega que l'Amazones s'està desforestant, però vés tu a dir-li a Brasil que freni el seu desenvolupament, i que la gent tingui gana i es quedi sense feina perquè als europeus ens sembla que hi ha poca massa forestal, quan Europa va fer el mateix no fa gaire temps per créixer. El que podríem fer els europeus també és reforestar el que ens hem carregat, no? O potser xoca amb els interessos dels països i de la seva pròpia agricultura?

Anònim ha dit...

De la deforestació de l'amazones no se'n beneficia la gent del poble, sino que son 4 terratinents i grans empreses. Et passaré un article del tema que va publicar fa uns mesos el National Geographic (clar que també deuen ser alarmistes per guanyar lectors... :-) ). El cultiu de la soja allà (primera causa de deforestació)està controlat per quatre mafiosos.
I ara faig jo demagògia: tampoc els hi podem negar als brasilenys que arrassin amb l'Amazones incloses les tribus que hi viuen, no? Perquè com els europeus ho vam fer amb les tribus indígenes americanes...
Si reconeixem que hem fet coses malament hauria de servir per apendre'n, no per justificar errors futurs!

Anònim ha dit...

Com qeu tinc ganes de tocar els collons, dire "la meva"...
De la deforestació, dire que tot i "evidentment" estar-hi en contra, no es tan facil parar-ho a no ser que es trobi un benefici economic superior a tindre-la (per exemple els africans, on algunes selves hi son peruqe viuen del turisme, i fan parc nacionals)..
Pel que fa a la perdua d'especies, ... ke dir... ningú fa 10.000 anys parlava de polució quan els dinosauris van extingir-se, amb el que vull dir, que constantment moren i neixen especies... per causes climatiques...

altre cosa es causes humanes, o sigui per exemple la pesca descontrolada o la caça, on aqui si que ens hi hem de posar durs...

ala ... Noe critica.

Anònim ha dit...

A veure... soc de l'opinió que l'augment de CO2 a l'atmosfera l'hem provocat els europeus i els americans, que qui ha deforestat la major part part del planeta per posar camps de conreu hem estat tb els mateixos, i que em sembla molt i molt egoista privar a països més pobres dels seus recursos, per que des de occident ens sembla poc ètic. Potser els hauríem de pagar perquè el seu benefici econòmic sigui major que al fet de deforestar l'amazones.