dissabte, 31 de gener del 2009

Aprofitament de la llum solar

Fa uns dies l'Elias em va recomanar visitar aquesta pàgina web: http://www.espaciosolar.com/fibra_optica.html .
Es tracta d'una empresa que comercialitza un sistema que permet tenir llum natural a llocs de la casa on no hi ha finestres. El sistema consta de tres parts:
- colector de llum: situat a la teulada de l'edifici
- feix de "cables" de fibra òptica: per transportar la llum
- emisors de llum: per emetre la llum com si d'una bombeta o fluorescent es tractés.
Aquests sistemes existien? La veritat es que sí. Però en comptes de fibra òptica s'utilitzaven complicats sistemes de miralls i tubs, el que feia la instal·lació realment complicada per a arribar a segons quins llocs de l'edifici. En aquest sistema la instal·lació consisteix a "passar" cables; com si d'electricitat es tractés. Aquests si que són els veritables "cables de la llum"!

dijous, 22 de gener del 2009

Homeopatia

Estreno una nova secció al blog: peticions.
Fa dos dissabtes em van demanar que estudiés perquè pot desaparéixer un mal al canell després de pendre's unes pastilles homeopatiques. I apa, el xavalin a fer la recerca per la xarxa per saber què és la homeopatia. La més clara de les pàgines, com no, la wikipedia, però és un pèl extensa.
Es coneix l'homeopatia com una medicina alternativa que es basa en dos punts:
- "el similar es cura amb el similar"; és a dir que les malalties es curen prenent substancies tòxiques similars a les que provoquen la malaltia.
- la dilució. En medicina l'eficàcia del principi actiu es proporcional a la dosi que en prens. Com més en prens, més gran és l'efecte (positiu i/o negatiu). En la homeopatia és al revés. Com més diluit més potent és.
Per fabricar "medicaments" homeopàtics es necessari dos processos: "Dilució", es disol la "toxina" en aigua i "sucusio" en que s'agita la mescla per a que es tranfereixi l'essencia espiritual de la substància a l'aigua. Amb aquest raonament, quan més disolta està la substància i més agitada, més potent és. Així una 30x es més potent que una 10x perque s'ha disol i agitat 30 vegades. Evidentment després de disoldre-la tantes vegades ja gairebé no queda substància a l'aigua, (el que t'assegura la inocuitat del medicament), però com s'ha agitat també moltes vegades, l'efecte que et provoca es molt superior.
Cientificament parlant, no hi ha cap estudi que demostri que l'efecte de la homeopatia sigui superior al efecte placebo.
O sigui, que si un dia algú té mal de cap, que vagi al metge, tot i que l'atenguin amb desgana i amb presses. I que si va a l'homeòpata, de segur que l'atendran molt bé, seran molt agradables i l'escoltaran, però les pastilles que li receptin tindran, com a molt, el mateix efecte que pendre's unes "juanoles" pensant que la regalèsia va bé pel mal de cap.
Espero no haver trencat l'efecte placebo de qui pren pastilles homeopàtiques i ara mateix estigui llegint això...

dilluns, 19 de gener del 2009

"La meta"

He acabat de llegir "la Meta - un proceso de mejora continua- de Eliyahu M. Goldratt

Es la història d'un director d'una fàbrica a punt de tancar que aconsegueix "in extremis" salvar-la i convertir els números negatius de l'empresa en positius.
En el llibre s'explica el procés de com el protagonista rep l'ajuda d'un consultor (que resulta ser el mateix escriptor) per a girar la truita a la situació. El consultor utilitza el mètode socràtic per a ensenyar al director de fàbrica -només s'aprenen les coses si un les pensa i arriba a la solució per un mateix- fent les preguntes i els seggeriments exactes en el moment adequat. La pregunta clau: -i que no para de repetir- és -i quin és l'objectiu de fer això?- ó -i perquè fas allò?- i -que esperes aconseguir fent allò altre? - Tot preguntes bàsiques... Finalment el director ha de lluitar amb tota l'organització per a fer les coses de manera diferent a les que tradicionalment s'han fet; i només així aconsegueix canviar la tendència. No pots esperar un resultat diferent si fas sempre el mateix!
L'autor és un físic israelí especialitzat en processos industrials i que ha originat teories d'organització empresarials; una d'elles és la teoria de restriccions
(TOC-Theory of constraints-)

divendres, 16 de gener del 2009

Un parell de videos

Ha començat el 2009 i jo encara sense actualitzar el blog. Se m'acumula la feina! Un llibre per resumir, unes peticions a cumplir, i un quants videos que m'agradaria compartir. Començaré per aquest parell de videos que he trobar a la xarxa i que no tenen desperdici.
1. video de Steve Jobs El primer consisteix en un discurs del CEO d'Appel, Steve Jobs, davant d'estudiants universitaris en l'apertura del curs. Tres lliçons en 15 minuts. Val la pena sentir-ho.
2. video de Severn Suzuki He descobert aquest video aquest nadal. Resulta que és un clàssic, del 1992, però jo del desconeixia totalment. Una nena, amb un llenguatge planer i senzill, recorda a la ONU als dirigents del món el perquè estan allà. I els hi demana una cosa, que si no saben com arreglar el món, almenys que no el destrossin. Impressionant!