dilluns, 24 de novembre del 2008

Futures font d'energia?

Dins del món de les energies renovables, ja hi ha gent que es dedica a pensar no en la següent generació de les fonts ja consolidades sinó en idees radicals i completament diferents de les renovables ja consolidades. Aquí he posat un petit resum. Són projectes a llarg plaç i tant de bo algun cualli i en sentim a parlar més en el futur.
- Bateries de sucre. El sucre podria ser el material per ales futures generacions de mòvil. Un grup d'investigadors està evolucionant una cèl·lula de combustible de sucre que dura més que les de liti i no contamina. Segons Shelley Minteer (la seva creadora) podria sortir a la venda en 5 anys. Funcionen gracies als enzims que converteixen sucre en electricitat.
-"terra-dinamo". Aquesta idea es basa que l'energia de una sola passa d'una persona pot alimentar la llum de dues bombetes. Si en comptes d'una sola persona persona es considera una multitud, l'energia es multiplica i es pot parlar d'alimentar un tren! La tecnologia es basa en un experiment que porta l'exèrcit americà consistent a introduir minigrups electrògens a les botes de soldats que es retroalimenten a cada passa. El prototip s'ha adaptat superficíes que es calcula que siguin molt transitades, com supermercats, estacions, etc.
- ‘Revolution Door’ es una porta giratoria disenyada per fluxxlab que transforma en electricitat l'energia rotatòria de la gent que la passa.
- Energia tèrmica humana. Kark Sundholm es el responsable de la contrucció del sistema de calefacció de l'estació Central d'Estocolm. Pensa estalviar un 20% del cost de la calefacció aprofitant l'energia que desprenem els humans i que desaprofitem obrint les finestres o engegant l'aire acondicionat. La calor humana escalfarà aigua que després es transportarà cap a un altre edifici amb oficines, un hotel, magatzems, etc que s'estalviaran un munt en calefacció.

Sembla que s'estigui creant una nova relació entre persones, arquitectura i tecnologia, en la qual els humans no només rebem els béns que la tecnologia ens dóna, sinó que també contribuim al manteniment del benestar.

dimecres, 19 de novembre del 2008

"A la holandesa"

M'he topat amb aquest invent a la xarxa que si es mira i es llegeix per sobre promet ser la solució per la deforestació al món. Que no és poc!
Aquest aparell es diu "Waterboxx"

i ha guanyat ja un premi d'innovació. Consisteix en una caixa de plàstic en forma de cub amb un forat central que permet plantar un arbre pel mig. La tapa recull l'aigua de la condensació i l'acumula al recipient que l'allibera a petites dosis a l'arbre. El cub evita l'evaporació de l'aigua de la terra que envolta les arrels, i les protegeix de condicions atmosfèriques no favorables. Després d'un any, l'arbre ja és prou fort com per a poder retirar el recipient, i permet el creixement més pròsper de l'arbre. Aquesta és la seva pàgina web: http://www.aquaproholland.com/ Fins aquí tot perfecte... fins que busques una mica per la xarxa.
Enlloc hi ha cap fotografia de cap prototipus real fet, només "dibuixos" en 3D; fins i tot a la seva pròpia pàgina hi ha un munt de fotos de paisatges secs, àrids, de cases que es cauen per aiguats, nens de l'Àfrica passant gana,... i els problemes que solucionaria aquesta tecnologia, pero sols un dibuixet en 3D, i cap model que es pugui tocar! Diuen que la tecnologia està patentada pel seu inventor 'Pieter Hoff' i per l'empresa AquaPro. Busco la patent... i no la trobo, ni per l'inventor, ni per l'empresa, ni per algunes paraules clau... No està a la base de dades de patents d'arreu del món.
Això si, a la web comercialitzen el seu aparell, i suposo que no deu ser barat. Tot aparenta una "volada de coloms". Un estudi teòric d'algun il·luminat que ha fet un model 3D i que diu que salvarà la deforestació del món. I ens agrada creure'ns-ho. Li seguiré la pista, a veure com acaben. I tant de bo m'hagi de menjar les paraules i els hagi criticat injustament!

dilluns, 10 de novembre del 2008

La salut com a negoci

Fa poc veiem com Google i Microsoft començaven a lliutar pel nostre historial mèdic. A les seves pàgines http://www.healthvault.com/ i http://www.google.com/health et gestionen les teves dades mèdiques, com la pressió sanguinea, la temperatura, etc, et crea el teu historial mèdic, i això et permet estalviar temps, la pots enviar al metge per avançat, pots demanar ajuda de pacients amb malalties similars... diuen que és segur, això espero.
Ara un altre gegant, Intel, acaba de treure un nou producte al mercat sanitari. Es diu Intel Health Guide i es un gadget per controlar la gent que dificilment pot sortir de casa. És com un Tablet PC amb USB i Bluetooth que es pot connectar a internet per a que el metge es pugui descarregar les dades. Pot registrar dades de tensiòmetres, termometres, el nivell de sucre a la sang, etc.
A la pàgina web http://www.intel.com/healthcare/ expliquen que tenen un departament de I+D dedicat només a Health ideant noves tecnologies adreçades a dues vessants, com facilitar les tasques al metge i com millorar la comunicació (o connectivitat) entre pacient i metge.
Segur que aquests passos són només l'inici d'una nova manera d'entendre la medicina, i aventurant-me, i pensant en el futur, segur que d'aquí uns anys tothom anirà pel món amb el seu aparellet registrador a la butxaca que en el moment que cap valor se surti de tolerància saltarà l'alarma, avisarà al metge i fins l'ambulància i tot via satel·lit. Temps al temps.

dimecres, 5 de novembre del 2008

Ja tinc llibre

Seguint les meves pròpies instruccions, he publicat el meu primer llibre. I fa patxoca... la veritat.
He recopilat les entrades del bloc, les he agrupat per temes, he creat un pdf i ho he enviat a imprimir en format llibre. En tapa tova i a tot color. En total són 56 pàgines. Una mica prim, però tant se val. Estic ben orgullós. És el meu primer llibre.

dimarts, 4 de novembre del 2008

El invitado

Colaboro amb un nou bloc! Es diu 'El invitado' i la direcció és:
http://www.elinvitado.tk/
La temàtica del bloc és un pèl diferent de la d'aquest bloc. L'hem creat juntament amb un amic de tota la vida, el Ramon, i de moment només té dues entrades, una de cadascú.
La intenció es que que no estigui restringit, així que (com diu el seu nom) si algú vol fer alguna entrada... endavant, només ens ho ha de dir!