diumenge, 29 de juny del 2008

Retalls de paper

Aquesta és una altra aplicació web 2.0! És molt similar a la de les mandales, i simula també accions quotidianes que hem fet tota la vida amb paper, boli o tisores, però ara amb una pantalla al davant.
Snow Flakes permet fer els doblegat de paper per despres retallar, per després desplegar-lo i veure lo "xulo" que quedava. No se si els nens d'avui en dia fan aquestes aquestes coses, però jo en vaig fer unes quantes!
Un cop feta, te la permet descarregar en format jpg. Aquesta és la meva!

dissabte, 28 de juny del 2008

Adéu a les persianes?

L'empresa Velux ha desenvolupat uns vidres que tenen la propietat de tornar-se foscos quan els hi passa una corrent electrica. Això permet regular la opacitat del vidre amb un interruptor. Gracies a aquesta propietat, anomenada electrocromatisme, les persianes serien reemplaçades per aquest vidre, podent controlar la lluminositat, calor i radiació ultravioleta que passa a través d'ell.
Evidentment aquests vidres consumeixen electricitat, uns 40 watt, el que els fa no del tot sostenibles (pensant que una persiona en consumeix zero). Segur que en un futur es combina amb sistemes d'autogeneració d'energia per a ser totalment autònom.

dijous, 26 de juny del 2008

Cases de Zero emisions de CO2

Al 2006 el govern britànic va anunciar que al 2016 totes les vivendes de nova construcció havien de ser autosostenibles. Tot i l'escepticisme inicial, ara hi ha iniciatives, com la de ZEDfactory, que estan convertint la utopia en quelcom més proper.
ZEDfactory ha presentat vivendes viables, de baix cost i energèticament autosostenibles. Tenen sistemes de generació i estalvi d'energia i de reutilització d'aigües. A més estan construides amb materials no contaminants com la fusta.
El preu és depenent del model, però oscila entre 89000 i 150000 lliures (117000 i 197000 €)
Més informació a: RuralZED

dimecres, 25 de juny del 2008

Mini ordinadors

Té la mida d'un llibre de butxaca i un 80% menys de components que un PC de torre normal, però cobreix gairebé totes les necessitats que li demanem a un ordinador. Per mirar el correu, navegar per internet o fer anar un processador de textos o una fulla de càlcul, el CherryPal es basta. Amb un pc normal malgastariem un munt d'energia més i utilitzaríem una petita part dels recursos de l'ordinador.
Tarda en arrancar uns 20 segons, té gràfics 3D i so calitat CD, 4GB de memòria, 2 ports USB2.0, WiFi, conexió VGA i de xarxa i una sortida per auriculars. Pesa uns 3Kg.
Sortirà al mercat a l'agost del 2008, i preu no està clar, però s'assegura que serà més barat que els PC de torre.

dimarts, 24 de juny del 2008

Mandales

La filosofía oriental ens recomanva fer mandales per desestressar-nos, relaxar-nos o per a concentrar-nos per una tasaca complexa. Aquestes figures geomètriques són diagrames orepresentacions esquemàtiques simètriques que solen partir d'un cercle, un quadrat o un triangle equilàter. Son molt utilitzades al budisme, hinduïsme o fins i tot apareixen als rosetons de les catedrals gòtiques. Sembla que aquestes figures ens donen sensació de perfecció.

He trobat aquesta web 2.0: http://www.myoats.com/ Aqui podem crear les nostres pròpies mandales. Una vegada acabada la podem descarregar-la com a fons d'escritori.

Jo m'he creat aquesta en 5 minuts. És molt divertit i fàcil.!

dissabte, 21 de juny del 2008

BLOGUZZ-4b140c9016

Avui m'he apuntat a http://www.bloguzz.com/
Se suposa que és un servei per a bloggers que facilita la relació entre blogs i marques. Posen a disposió d'empreses una llista de bloggers disposats a parlar dels seus productes i a escriure les seves pròpies conclusions. Ja veurem...

divendres, 20 de juny del 2008

STOP a les bombetes incandescents

A Nova Zelanda és prohibiran a partir d'octubre les bombetes incandescents de tota la vida. I no seran els únics, Irlanda ho farà l'any que ve, Australia el 2010 i Canadà el 2012.
La bombeta incandescent és un invent d'Edison, al segle XIX! i des de llavors gairebé no han canviat. Només el 5% de l'energia que arriba al fil per posar-lo al vermell es transforma en llum visible, la resta, en calor.
Es calcula que si a la Unió Europea se substituíssin totes les bombetes per alguna de tecnologia més moderan, es deixarien d'emetre 20 milions de tomes de CO2 a l'atmosfera. És per pensar-ho.

Geobulb, o bombeta de LED's

GeoBulb és una bombeta de leds que té la forma de les bombetes incasdescents de tota la visa, però sols consumeix 8 watt, en comptes dels 60watts (l'equivalent en quantitat de llum emesa) de les tradicionals. Té una potèncioa lluminosa de 800 lúmens i hi ha dues versions, la que té llum càlida o la de llum blanca.
El preu, evidentment per una novetat, és car, al voltant dels 77€/unitat. Suposo que en el futur ja baixaran. Duren però, 40 vegades més que les incandescents, ó 10 vegades més que les fluorescents.

dilluns, 16 de juny del 2008

Més funcions pel mòbil

Un fabricant xinés de mòbils s'ha avançat a Motorola a llançar un terminal amb microprojector. Motorola ho va anunciar fa més d'un any, però es veu que encara està adormida.
Tot i que el mòbil en qüestió es veu que no es cosa de l'altre món, la novetat que presenta si que és interessant. Serà el microprojector una eina que d'aquí uns anys tots el mòbils la tindran? I pels ordinadors portàtils, també la tindran, i oblidarem la pantalla LCD optimitzant més l'espai encara? Ja veurem...

El microprojector té retroiluminació LED i és capaç de de mostrar una imatge de 30'' amb resolució 640×480.

dissabte, 14 de juny del 2008

Rickshaw modern

El nom rickshaw prové del japonès “jinrikisha” que vol dir "carruatge impulsat per l'home.
Doncs bé, l'empresa SolarLab ha reinterpretat el rickshaw, ha creat un disseny atractiu i ha colocat panells solars que generarien la major part de l'energia necessaria per circular. La resta... o per la nit... a pedalejar.
El llançament del vehicle està previst per l'any vinent i es l'empresa espera que sigui un èxit en grans ciutats, ja que no només es transportaran persones, sinó també mercaderies.

dimecres, 11 de juny del 2008

El que arriba primer s'emporta la millor part del pastís

El primer que arriba golpeja dues vegades. O es forra, en paraules de mercat.
Toyota ha anunciat que ha venut un milió d'unitats del Pruis desde l'aparició al mercat al 2007.
Del milió, 600.000 han estat durant aquest any... en plena crisi. El sector dels cotxes híbrids està en alça, i les vendes han augmentat més d'un 50%. En contra els cotxes tot terreny urbans (mai he entès la unió d'aquestes paraules) està disminuint de forma considerable.

dimarts, 10 de juny del 2008

Rentadores Xeros: plàstic en comptes d'aigua

La universitat de Leeds ha desenvolupat un nou tipus de rentadores. Utilitzarien sols un 2% de l'aigua de les rentadores habituals. Per netejar la roba aquesta màquina fa servir xips de plàstics reutilitzables per absorvir la bruticia. L'equip necessita 20kg d'aquestes fitxes, per poden ser reutilitzades fins a 100 vegades, el que equival a 6 mesos de rentats.
Per a cada rentat només hem d'afegir una tassa d'aigua i una altra de detergent.Ja han demostrat la seva eficàcia amb taques resistents, i segons la empresa comercialitzadora ja estaran disponibles al 2009 i aniran dirigides a la industria de la neteja en sec.

dilluns, 9 de juny del 2008

Lliçó d'un nen de 13 anys

Lliçó per aquells, com jo, espera un dia tenir alguna idea que mereixi la pena. Un tal Anshul Samar ha inventat un joc de cartes de química. Cada carta és un element químic, i els jugadors participen en "combats" de manera similar a jocs de rol.

A més a més, el nen va crear una empresa elementeo, dedicada a la comercialització del joc, i aparentment ha rebut moltes comandes que no ha pogut satisfer per problemes en l'empresa que imprimeix les cartes. Aquest son enllaços on parlen del jove emprenedor: Wired, y el New York times. Fins i tot la ACS (American Chemical Society) parla d'ell.

divendres, 6 de juny del 2008

Apadrina una vaca a canvi de menjar bé

Una més de productes ecològics!
Mas Claperol http://www.masclaperol.com/ ha introduit una manera diferent i divertida de rebre fons per la seva empresa. Et donen la possibilitat de donar diners (uns 1500 euros) per apadrinar una vaca. Tal com sona, a la seva web hi ha la llista d'animals que pots apadrinar, totes vaques lleteres i que s'alimenten ecològicament. Tenen nom i tot, la Lidia, la Oriola, la Manela, la Japota, etc. Un cop apadrines la vaca et tornen la inversió en forma de productes que fabriquen ells mateixos de la llet de les teves filloles: formatges naturals, iogurts ,etc tots ells completaments ecològics i se suposa que molt més sans que els que hi ha a les botigues. I te'ls porten a casa i tot. I a preu més barat que a les botigues.

dimecres, 4 de juny del 2008

Superfícies super-repelents

No ha existit fins ara cap superficie repelent a olis. Si que existien les repelents a l'aigua, però.
En la fotografia es veuen tres gotes de diferents líquids, aigua, etilè i etanol sobre una nova superficie ultra-repelent inventada per científics de la universitat de Wisconsin–Madison.
La superfície és feta de agrupacions de silicones, del 40 nanos de tamany i que repèl tota varietat de líquids, fins i tot olis i detergents.
Aplicacions... un munt, per exemple... ara imagino un recobriment d'aquest material a la roba per evitar les taques per a sempre... dedicat a aquells que es dediquen a vendre detergents!

També al fons del mar

Google primer ens va ens va oferir un mapa 3d de la terra, després se'n va anar també a l'espai i ara també està treballant en fer el mapa 3d del fons del mar
Farà el Google Earth sota l'aigua. Es dirà Google Ocean i la idea es crear un mapa marí detallat, per ajudar a surfistes, pescadors i submarinistes a les seves aventures. Si hi ha vaixells sota el mar amb tresors amagats, ja sabrem on anar a buscar-lo... al fons del mar.

diumenge, 1 de juny del 2008

La revolució del cotxe elèctric s'acosta

Se sol dir que la humanitat necessita explotar uns recursos determinats per a avançar tecnològicament. L'evolució tecnològica permet desprendre's d'aquests recursos quan econòmicament ja no son rentables. Sota aquesta premissa el carbó va substituir la fusta i la tala d'arbres indiscriminada a Europa al segle XIX, el petroli al carbó al segle XX reduint molt les emisions de CO2 a l'atmosfera, i ara sembla que per fi el preu del petroli és tan car i la tecnologia ha evolucionat prou com per que la substitució d'aquest per recursos més nets gairebé es produceixi ja.
Almenys són molts els indicadors que així ho demostren:
- les noves bateries d'ió Liti ja poden suministrar molta més potència que les antigues bateries de plom o les més modernes de Niquel (com les del Toyota Prius), equiparant l'acceleració a la dels cotxes actuals. L'autonomia és ja de 160-200km i sembla ser que l'ús de benzina serà només necessari per a viatges llargs.
- Avanços en la velocitat de càrrega de les bateries.
- hi ha una concienciació generalitzada de l'efecte de les emisions de CO2 a l'atmosfera, el que dóna una gran demanda al mercat de cotxes menys contaminants
- Noves normatives que obligaran a tots els cotxes a emisions menors de 120g/km a partir de 2012
La suma d'aquests factors està provocant ja una evolució del sector durant l'última dècada més gran que a les cinc anteriors, ja que els fabricants de cotxes veuen una oportunitat gran de negoci. Nissan ja vendrà cotxes elèctrics a gran escala al 2010. El model que llençaran tindrà 160Km d'autonomia i arriba als 130km/h. General Motors també vendrà al 2010 l'evolució del Chevrolet Volt, elèctric híbrid amb un petit motor benzina. Toyota també evoluciona el Prius i llençarà una versió amb endoll, el que permetrà fer els viatges diaris sense consumir benzina. Tots es barallen per a sortir el primer, ja que el primer que surt al mercat amb una nova tecnologia s'emporta gran part del pastís.