dilluns, 31 de març del 2008

Bicicleta elèctrica

Panasonic llançarà al Japó (espero que aviat a Europa) la seva primera bicicleta elèctrica

No arriba ni als 16 Kg de pes, té un quadre de titani i una bateria de ió-liti amb autonomia de fins a 151 km! També incorpora un petit ordinador incorporat al quadre que permet a l'usuari controlar dades com el nivell de bateria, velocitat mitjana o consum d'energia (suposo que elèctrica, que aquesta bici no està feta per cremar calories).

divendres, 28 de març del 2008

Energia de les onades

Abans d'aquest estiu ja estarà en funcionament la primera planta de generació d'energia d'onades d'Espanya. Se situarà a Santoña (Cantabria) i serà capaç d'alimentar 2500 llars. Aquest tipus de generació d'energia s'afegeix com alternativa a les renovables ja existent i fan d'espera un futur una mica més net.

"Si el rio suena..."

Tothom ho veia venir, fins i tot ho vaig anunciar en aquest blog:
http://novetats-toni.blogspot.com/2008/02/motorola-en-caiguda-lliure.html
Motorola se separa en dues empreses independents que sortiran a borsa de manera separada. Una d'elles serà la divisió de mòbils i l'altra corresponent al negoci de solucions de banda ampla i movilitat. La segona funcionava millor que la primera i amb aquest moviment se suposa que finalment motorola es desfarà de la part del negoci de mòbils.

dimecres, 26 de març del 2008

Crowdsourcing

Avui he après una paraula nova, i és interessantíssima. Es tracta del crowdsourcing.
A l'outsourcing les feines s'externalitzen per abaratir costos. El que fa el crowdsourcing és proposar problemes de desenvolupament (de manera multitudinària-via un portal d'internet) i recompenses a qui solucioni el problema o proposi un projecte d'èxit. Amb aquest sistema surten guanyant les empreses, perque tenen més possibilitats de trobar solucions, i els "cervells" perquè poden vendre les seves idees. També surten guanyant els sites d'internet que posen en contacte "buscadors" i "solucionadors" de problemes, que s'emporten un pocentatge.
D'aquesta manera es massifica la innovació. Se substitueixen contractes temporals de feina per la participació massiva d'internautes en la recerca de solucions. Es parteix de la base que l'entusiasme de molts pot substituir l'experiència de un grupet de treball. Que no se n'assabenti Ambi Pur...
De moment he visitat:
http://www.innocentive.com/
i hi ha un munt de disciplines a participar, física, enginyeria, disseny, quimica, matemàtiques, ciències de la vida, energies renovables; i de cadascuna d'elles un munt de projectes. La recompensa és variable, de promig entre 10 i 50 mil dolars!
Continuaré mirant.

dilluns, 24 de març del 2008

Tots podem contribuir

El projecte BudBurst es fonamenta en la contribució cuitadana a la ciència. L'objectiu és estudiar l'escalfament global i les variacions de clima basant-se en observacions sobre plantes, com data de floració, aparició dels brots, fructificació, etc. Per això s'ha creat una comunitat virtual de colaboradors que introdueixen observacions dels seus llocs d'origen en una base de dades centralitzada. Gràcies a aquesta massiva quantitat de dades es pretèn fer anàlisis riguroses amb més gran potència estadística que fins ara. Els canvis que pretèn detectar son molt petits, d'aquí la necessitat de un gran número de dades.
Hi col·laboraria gustosament,... llàstima que només es pot fer als Estats Units.
http://www.windows.ucar.edu/citizen_science/budburst/participate.php
Esperaré a assabentar-me d'alguna proposta similar una mica més propera. Estic convençut que iniciatives com aquesta, on individualment es podrà contribuir a la ciència, en sortiran, i moltes!

Productes ecològics

Per la gent que no escatima en alimentació i no li importa gastar una mica més en productes de més "qualitat" i més respectuosos amb el medi ambient ha nacut la web:
www.elmercadoecologico.com
Es tracta d'una web on els productors de productes "ecològics" poden vendre sense intermediaris directament al consumidor. Al mercat hi ha diferents categories de productes, com verdures, fruites, olis, cafès, carns, bolleria, etc. Es una botiga virtual.
També es pot trobar una llista de restaurants que només cuinen amb productes ecològics i una pàgina de notícies per als més interessats per el tema.
Encara és una pàgina una mica buida però suposo que amb el temps molt productors aniran introduint-se a la web.

divendres, 21 de març del 2008

Sferificació

Una de les tècniques amb les que Ferran Adrià ha revolucionat el món culinari es l'sferificació.
Consisteix en un procés de gelificació de la pelicula exterior d'un líquid. El resultat són unes esferes comestibles de diferent tamany lleugerament flexibles que permeten introduir elements sòlids al seu interior en suspensió al líquid i obtenir barreja de sabors.
Es poden obtenir ravioli, recrear olives, caviar esfèric de fruita, etc..

Aquí hi ha videos on s'explica el procés:

http://www.catalogobuffet.com/tienda/index.php?main_page=index&cPath=119

http://www.youtube.com/watch?v=8TEcKhFW62Y

Ara tot això ja es pot fer a casa, ja que Adrià comercialitza un kit d'sferificació que conté tots els ingredients i eines necessaries per "sferificar". També es venen els elements per separat. El preu d'un minikit, 77 €

dimecres, 19 de març del 2008

Novetats a l'alimentació

El grup Maryper ha tret al mercat unes truites que no necessiten fred. Son fàcils de preparar i transportar. Tot gràcies a un nou envàs "Mix Pak".
Es tracta d'un envàs flexible amb dos compartiments. un conté el producte sòld(ou deshidratat amb algun altre component liofilitzat o deshidratat (depenent del gust de la truita), l'altre compartiment conté líquid (generalment aigua). Per cuinar una truita tan sols s'ha de presionar el compartiment de líquid per desoldar la unió central, barrejar els dos compartiments agitant i tirar a la paella.
També li han trobat una altra aplicació, en productes de nutrició esportiva, com les truites de clara d'ou.

dilluns, 17 de març del 2008

Sanitaris tous

tous l'adjectiu, no em refereixo a la casa del "osito".PuntMobles ha llançat una sèrie de sanitaris fets amb poliuretà expandit, material plàstic totalment inert, que, en la meva opinió, pot revolucionar el mercat.
Jo em pregunto, perquè les banyeres, les piques, i tot el món dins el lavabo és de material ceràmic, amb un tacte fred i extremadament dur? Més d'un s'ha "fotut" una bona pinya a la dutxa i fa mal... Algú em va contestar que desde la època dels romans que s'han fet de pedra i que per tradició la gent ha assimilat aquest material per aquest ús, i potser tenia raó.
Doncs, suposo que la gent de PuntMobles s'ha fet la mateixa pregunta i la seva resposta ha estat la seva sèrie Bo!ng de sanitaris:
Punts a favor, se m'acudeixen molts, és molt més lleuger, el tacte és més càlid i segur que es pot treballar amb molt més colors i formes.
Punts en contra, el poliuretà no és tan resistent als productes químics que utilitzem per netejar com la ceràmica, el que potser obligaria a ser una mica més cuidadós a l'hora del manteniment

el seu catàleg: http://pdf.archiexpo.es/pdf/puntmobles/bo-ng-cubo/49312-4871.html

dissabte, 15 de març del 2008

Teclat virtual

Aquest aparellet del tamany de l'ample d'una moneda resulta ser un projector laser d'un teclat virtual.
Projecta sobre la taula un teclat virtual i posant els dits a sobre de cada tecla es pot anar escribint i per bluetooth es va enviant la informació a la pantalla.
Aquest producte ja esta al mercat i val sobre uns 150 dòlars. Aquest link us envia a la seva pàgina on es pot veure un video funcionant.
Ho trobo molt útil per aparells amb un teclat complicat de fer anar, com per exemple agendes electroniques.

dimecres, 12 de març del 2008

A fer pedals

Aquest serà el futur dels video-jocs....segur!
Es tracta d'una bici estàtica conectada a un joc de consola. El joc, evidentment de competicio ciclista, consisteix a fer anar els pedals i ser prou hàbil al manillar per quedar primer en una cursa. La combinació perfecta entre fer esport i passar-s'ho pipa.
Suposo que la duresa dels pedals depèn del recorregut, més dur a les pujades, suau a les baixades. Espero que no hi hagi cap recorregut tipus etapa del tour de frança, perquè quatre hores a la bici...
Ja m'imagino uns quants jocs similars, participar en una final olimpica de 1500 metres en una cinta o una cursa de rems estil oxford-cambridge...

Fototeràpia

Això no és una peli de ciència-ficció i aquests nens no han estat abduits per extraterrestres. Es tracta de nens rebent la seva dosi diària de fototeràpia a l'escola. Viuen a Norilsk, ciutat siberiana molt a prop del cercle polar àrtic. Durant la nit àrtica, prop de dos mesos sense llum, el cos no pot assimilar la vitamina D degut a la manca de llum.
Norilsk és coneguda per ser un dels llocs més contaminat del planeta, degut a l'empresa Norilisk Niquel, el més gran fabricant de Niquel del mon. Va ser una ciutat creada durant el règim comunista per presoners enviats com esclaus a treballar a les mines.

dijous, 6 de març del 2008

EuroNcap

L'EuroNcap es una organisme que realitza testos sobre cotxes al mercat per establir la seva seguretat, tant pel conductor, acompanyant i els peatons. El resultat dels tests es donen en estrelles de seguretat, les famoses estrelles euroNcap. A la seva web:
http://www.euroncap.com/
ensenyen els resultats (amb fotos i videos) dels tests que han realitzat.
Resulta molt útil el dia que ens hem de comprar un cotxe i la seguretat es uns dels factors que tenim en compte.
L'impacte en algun dels cotxes no deixa indiferent, així que ets un defensor dels crashtestdummies i no vols veure com se la foten contra el volant, millor no mirar-ho.

dimecres, 5 de març del 2008

marató via GPS

L'Albert (l'única persona que conec que pot dir que ha complertat una marató) m'ha fet arribar aquesta web:
http://tracking.sport-track.com/
Es tracta d'un seguiment per GPS de la marató de BCN de 20 persones, es un model experimental pero que es vol que pel 2015 sigui el més habitual per a tothom que hi participi i pugui veure que ha fet contra altre gent….
Els mapes provenen de google (gairebé omnipresent) i et permetrà triar entre un grup de gent per veure l'evolució dins el mapa durant la cursa.
Gràcies Albert, i felicitats per la cursa!

dimarts, 4 de març del 2008

Microsoft i Google lluiten pel nostre historial mèdic

Microsoft es va avançar a google amb el servei online per permet emmagatzemar historial mèdics. S'anomena Microsoft HealthVault. Google llançarà d'aqui a poc Google Health; web amb la mateixa funcionalitat.
Resulta una mica trist anar al metge i trobar-te'l amb la seva carpeta (real- es pot tocar) amb el teu nom al davant on se suposa que guarda el teu historial. Una mica cutre, la veritat. Però d'aqui a deixar el meves "deficiències" físiques a l'abast de vés a saber qui, no motiva gaire.
Teòricament aquestes webs permeten als usuaris a compartir informació mitjançant invitacions a persones o institucions, com metges, familiars, etc. També tenen un buscador mèdic integrat i assegura que no utilitzarà la informació amb pròposits comercials.
Confiaries el teu historial mèdic a mans del Bill Gates?
http://www.healthvault.com/

dilluns, 3 de març del 2008

Aigua beneïda

Si hi ha gent que ven aire enllaunat, també hi ha gent que ven...
Aigua beneïda per beure!
Les etiquetes de les ampolles d'aigua son prou explicatives:




Es comercialitza als estats units, i l'aigua està beneida las magatzems de la planta embotelladora per uns mossens anglicans o catòlics. Tal i com diuen a la seva pàgina web "l'energia positiva es pot sentir no només quan et beus l'aigua, sinó també quan agafes la botella".

També fa una recomanació (al darrera de l'etiqueta), on diu que si ets un dimoni aquesta aigua et pot provocar cremades, irritació a la pell, vòmits, etc. com la nena del exorcista,vaja!

diumenge, 2 de març del 2008

Depilació sense dolor?

Avui al magazine de la Vanguardia hi havia una selecció de nous productes del mercat, i de tots ells un m'ha cridat l'atenció. Es tracta d'una depiladora de Rowenta que incorpora un "jet" d'aire fred que insensibilitza la zona a depilar i aconsegueix reduir el dolor. No sóc expert en aquest tema, i tampoc sé si aquest sistema representa una novetat al mercat o no; però a mi em sona una mica enganyifa.
La veritat, dubto que envïi un xorro d'aire prou fred com per arribar a insensibilitzar la pell. I si és així, com aconsegueix refredar l'aire, amb un super-minicompresor incorporat en el poc espai de la màquina? No se, no se...